Naturlige vidundere: Rød regn

Rød regn, også kendt som blodregn, ser direkte apokalyptisk ud. Regnen falder rødt og danner røde vandpytter og røde vandløb på jorden. Gennem historien har både filosoffer, videnskabsmænd og almindelige mennesker søgt at forklare det tilsyneladende uforklarlige fænomen.

Optegnelser om rød regn går tilbage til det 7. århundrede f.Kr. Klassiske litterære personer som Homer, Plutarch og Geoffrey af Monmouth omtalte det som et dårligt varsel. I middelalderen så vidner det som en advarsel fra Gud, da det efter sigende regnede rødt, før den sorte pest begyndte i midten af det 14. århundrede.

I det 17. og 18. århundrede kom videnskabsmænd fra Frankrig og Italien gjorde de første forsøg på at forklare det mere rationelt. De overvejede en række forskellige teorier – dyreårsager, vulkansk aske og støvspredning. På dette tidspunkt havde historikere registreret et par hundrede tilfælde af rød regn.

Eksplosion, derefter rød regn
Den 21. juli 2001 indbyggere i Malabar-regionen i det sydlige Indien hørte en høj eksplosion og så et stærkt lysglimt. En strøm af tykke røde regndråber fulgte kort efter. Det plettede øjenvidners tøj og udviklede sig til sidst til kraftige oversvømmelser af landsbyerne og større byer. Dette varede i to måneder.

En lignende begivenhed fandt sted i Sri Lanka i 2012, efter at en række meteoritter trængte ind i Jordens atmosfære omkring samme tid som regnen. Dette antydede en mulig sammenhæng mellem rød regn og meteoritaktivitet. Nogle mente, at det høje tordenskrald og lysglimt indikerede en meteorbegivenhed. To videnskabsmænd fra Mahatma Gandhi University, Godfrey Louis og A. Santhosh Kumar, fremsatte en “cometary airburst”-teori. De foreslog, at den farvede regn kom fra “fragmentering og atmosfærisk opløsning af et skrøbeligt kometlegeme, der formentlig indeholder en tæt samling af røde blodlegemer.”

Ifølge historiske rapporter faldt omkring 36 % af tilfældene af rød regn sammen med meteoritobservationer. Imidlertid faldt det akademiske pars teori i ugunst på grund af deres unøjagtige metode. Den forklarede heller ikke, hvordan affaldet kunne regne ned i hele to måneder. En anden populær teori udråbte vulkanisme som synderen. Tilfældet med rød regn i juli 2001 faldt sammen med vulkansk aske fra Mayon-vulkanen i Filippinerne. Teoretisk set kunne den have drevet til det sydlige Indien.

Lichenhypotesen
En undersøgelse foretaget af den indiske regering viste, at de røde blodlegemer i vandet målte 10 mikrometer, havde en pH på 7 og inkluderede metalliske elementer som silicium, nikkel, titanium, mangan, krom og kobber. Den indeholdt også 43,03% kulstof, 4,43% brint, 1,84% nitrogen og store mængder af en lavart kaldet Trentepohlia. Denne art voksede betydeligt under kraftig regn, hvilket fik dens sporer til at slippe ud i luften. Elementer i sporerne reagerede derefter med elementer i regndråberne for at blive rødbrune. Mysteriet løst. Nogle gange kan regn tage andre farver. Gul, blå, grøn og sort regn dukker sjældent op. Årsagen til disse forskellige farver er stadig uklar. Nogle spekulerer i, at den samme lav kan reagere med andre elementer i luften og producere forskellige nuancer.