Essentielle aminosyrer: definition, fordele og fødekilder

Aminosyrer, ofte omtalt som proteiners byggesten, er forbindelser, der spiller mange vigtige roller i din krop. Du har brug for dem til vitale processer såsom opbygning af proteiner, hormoner og neurotransmittere. Aminosyrer er koncentreret i proteinrige fødevarer som kød, fisk og sojabønner. Nogle mennesker tager også visse aminosyrer i tilskudsform som en naturlig måde at booste atletisk præstation på eller forbedre humør på.

De er kategoriseret som essentielle, betinget essentielle eller ikke-essentielle afhængigt af flere faktorer. I denne artikel finder du alt det grundlæggende om essentielle aminosyrer, herunder hvordan de fungerer, fødekilder rige på essentielle aminosyrer og de potentielle fordele ved at tage et kosttilskud.

Hvad er essentielle aminosyrer?

 • Aminosyrer er organiske forbindelser, der hovedsageligt består af nitrogen, kulstof, brint og oxygen.
 • Din krop har brug for 20 forskellige aminosyrer for at vokse og fungerer korrekt. Mens alle 20 af disse er vigtige for dit helbred, er kun 9 klassificeret som essentielle.
 • Disse er histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, threonin, tryptofan og valin.
 • Selvom din krop kan lave ikke-essentielle aminosyrer, kan den ikke lave essentielle aminosyrer, så du skal få dem fra din kost.
 • De bedste kilder til essentielle aminosyrer er animalske proteiner såsom kød, æg og fjerkræ. Nogle vegetabilske fødevarer, såsom sojaprodukterne edamame og tofu, indeholder dog alle ni essentielle aminosyrer. Det betyder, at de er “komplette” kilder til protein.
 • Når du har spist protein, nedbryder din krop det til aminosyrer og bruger dem derefter til forskellige processer, såsom muskelopbygning og regulering af immunforsvaret.

Betinget essentielle aminosyrer

 • Flere ikke-essentielle aminosyrer er klassificeret som betinget essentielle.
 • Disse er essentielle kun under specifikke omstændigheder, såsom under sygdom, graviditet, spædbarn eller traumer.
 • For eksempel anses arginin for at være uvæsentligt, men din krop kan ikke tjene så meget, som du har brug for, når du helbreder fra en alvorlig skade eller bekæmpelse af visse sygdomme, såsom kræft.
 • Det er derfor, i visse situationer, at folk kan tage arginintilskud for at opfylde deres krops behov.
 • Derudover visse aminosyrer glycin og arginin anses for at være betinget essentielle under graviditeten, fordi en gravid person har brug for flere af disse aminosyrer for at understøtte deres eget helbred og fosterets sundhed.

RESUMÉ
Din krop kan ikke producere de ni essentielle aminosyrer, så du skal have dem fra din kost. Betinget essentielle aminosyrer er ikke-essentielle aminosyrer, der bliver essentielle under visse omstændigheder, såsom sygdom eller graviditet.

Hvor mange essentielle aminosyrer er der?
Der er ni essentielle aminosyrer aminosyrer, som hver især udfører en række vigtige job i din krop:

 1. Phenylalanin. Din krop omdanner denne aminosyre til neurotransmitterne tyrosin, dopamin, epinephrin, og noradrenalin. Det spiller en integreret rolle i strukturen og funktionen af proteiner og enzymer og produktionen af andre aminosyrer.
 2. Valine. Dette er en af tre forgrenede aminosyrer (BCAA’er). ) på denne liste. Det betyder, at den har en kæde, der forgrener sig fra den ene side af dens molekylære struktur. Valin hjælper med at stimulere muskelvækst og regenerering og er involveret i energiproduktion.
 3. Threonin. Dette er en væsentlig del af strukturelle proteiner, såsom kollagen og elastin, som er vigtige komponenter i din hud og bindevæv. Det spiller også en rolle i fedtstofskiftet og immunforsvaret.
 4. Tryptofan. Ofte forbundet med døsighed, er tryptofan en forløber for serotonin, en neurotransmitter, der regulerer din appetit, søvn og humør.
 5. Methionin. Denne aminosyre spiller en vigtig rolle i metabolisme og afgiftning. Det er også nødvendigt for vævsvækst og absorption af zink og selen, mineraler, der er afgørende for dit helbred.
 6. Leucin. Ligesom valin er leucin en BCAA, der er afgørende for protein syntese og muskelreparation. Det hjælper også med at regulere blodsukkerniveauet, stimulerer sårheling og producerer væksthormoner.
 7. Isoleucin. Den sidste af de tre BCAA’er, isoleucin er involveret i muskelmetabolisme og er stærkt koncentreret i muskelvæv. Det er også vigtigt for immunfunktionen, hæmoglobinproduktionen og energireguleringen.
 8. Lysin. Lysin spiller en stor rolle i proteinsyntese, calciumabsorption og produktion af hormoner og enzymer. Det er også vigtigt for energiproduktion, immunfunktion og produktionen af kollagen og elastin.
 9. Histidin. Din krop bruger denne aminosyre til at producere histamin, en neurotransmitter, der er afgørende for immunrespons, fordøjelse, seksuel funktion og søvn-vågen-cyklusser. Det er afgørende for at opretholde myelinskeden, en beskyttende barriere, der omgiver dine nerveceller.
  Som du kan se, er essentielle aminosyrer kernen i mange vitale processer.

Selvom aminosyrer syrer er mest anerkendt for deres rolle i muskeludvikling og reparation, din krop er afhængig af dem for så meget mere. Det er derfor, at essentielle aminosyremangler kan påvirke hele din krop negativt, inklusive dit nerve-, reproduktive-, immun- og fordøjelsessystem. De fleste mennesker får dog alle de aminosyrer, de har brug for gennem deres kost.

RESUMÉ
Alle ni essentielle aminosyrer spiller vigtige roller i din krop. De er involveret i mange processer, herunder vævsvækst, energiproduktion, immunfunktion og optagelse af næringsstoffer.