De 10 sundeste grøntsager!

 

 

Grøntsager er rigtig sunde! Men ved du hvilke der er sundest at spise og hvorfor? Her får du en top 10 over de sundeste af dem. Husk at Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser 600 g. frugt og grønt om dagen, så det er bare om at komme i gang!

1. SPINAT

30 gram rå spinat dækker 56 % af dit daglige A-vitaminbehov samt hele dit daglige behov for vitamin K.

Spinat indeholder en masse antioxidanter, som kan bidrage til at reducere risikoen for kronisk sygdom.

Grønne grøntsager som spinat, har et højt indhold af beta-caroten. En antioxidant som menes at kunne give en nedsat risiko for kræft.

Spinat er også gavnligt for dit hjerte, da det nedsætter blodtrykket.

2. GULERØDDER

130 gram gulerødder giver 428 % af det daglige anbefalede indtag af A-vitamin.

Gulerødder er også fyldt med antioxidanten beta-caroten og vitaminerne C-vitamin, K-vitamin og kalium. Mange undersøgelser viser, at især gulerødder kan nedsætte risikoen for kræft.

3. BROCCOLI

Ud over dets evne til at forebygge sygdom, er broccoli også fyldt med næringsstoffer.

90 gram rå broccoli giver 116 % af det daglige behov for K-vitamin samt 135% af det daglige behov for C-vitamin.

4. HVIDLØG

Hvidløg har en lang historie bag sig som lægemiddelplante. Dens historie har rødder som fører helt tilbage til det gamle Kina og Egypten.

Flere undersøgelser har vist, at hvidløg kan regulere blodsukkeret. Hvidløg er også meget gavnligt for hjertet.

5. ROSENKÅL

Rosenkål indeholder de samme sunde næringsstoffer og vitaminer som broccoli.

De indeholder en stor mængde af vitaminer og mineraler, herunder k-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, folat, og kalium.

6. GRØNKÅL

70 gram rå grønkål, indeholder masser af B-vitamin, kalium, calcium.

Grønkål dækker også hele dit daglige behov for vitaminerne A, C og K.

På grund af den høje mængde af antioxidanter, er grønkål også gavnligt for hjertet.

7. ÆRTER

Ærter er en stivelsesholdig grøntsag. Dette betyder, at de har en højere mængde af kulhydrater og kalorier end ikke-stivelsesholdige grøntsager og kan derfor påvirke blodsukkerniveauet, hvis de spises i store mængder.

Ikke desto mindre, er grønne ærter utroligt nærende.

160 gram grønne ærter indeholder 9 gram protein, 9 gram fibre samt vitaminerne A, C og K, riboflavin, thiamin, og folat.

På grund af deres høje fiberindhold, fremmer ærter en god fordøjelse.

8. INGEFÆR

Ingefær bruges som krydderi i mange forskellige retter og desserter.

Flere undersøgelser har bevist de gavnlige virkninger, som ingefær har på kvalme.

Ingefær har anti-inflammatoriske egenskaber, hvilket kan være nyttigt til behandling af inflammationsrelaterede lidelser, som for eksempel gigt.

Yderligere forskning tyder på, at ingefær også kan have en gavnlig virkning ved behandling af diabetes.

9. ASPARGES

Denne lækre og velsmagende grøntsag er rig på mange vitaminer og mineraler, hvilket gør den til et fantastisk supplement til enhver kost.

Kun 90 gram asparges giver dig 1/3 af din daglige folat-behov.

De 90 gram giver også masser af selen, K-vitamin, thiamin og riboflavin.

10. SØDE KARTOFLER

Søde kartofler betegnes som en rodfrugt og skiller sig ud fra andre kartofler pga. deres orange farve, søde smag og deres ekstra sundhedsmæssige fordele.

En sød kartoffel indeholder 4 gram fiber, 2 gram protein og en god mængde af C-vitamin, B6-vitamin og kalium. På grund af det store indhold af beta-caroten dækker en sød kartoffel 430% af dit daglige behov for A-vitamin.

Har du brug for nogle gode tips til julegave-indkøb så læs min artikel HER som har en masse gode idéer til gaveindkøb til både børn, kvinder og mænd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

%d bloggers like this: